Robotlar, implantlar, sensörler, otomasyon, 3B... Yapay zekâ (AI) alanı oldukça geniş ve işimizi ve özel hayatımızı kökten etkiliyor. Ama gerçekten neyi değiştiriyor? Sınırları neler? Yapay zekâ alanında öğretim görevlisi ve uzman olan Cédric Vasseur'ün, AXA Partners'a şunları söyledi:
Garip metalik yapısıyla sahneye çıktığında Elon Musk'ın insansı robotu istisnai bir gelişme olduğu izlenimi vermedi. Bununla birlikte, SpaceX'in kurucu ortağı, robotunun "medeniyetin dönüşümünü" harekete geçireceğini iddia etti. Optimus olarak adlandırılan ve üç ila beş yıl içinde piyasaya sürülmesi beklenen prototip, bağımsız olarak hareket etmek ve nesneleri almak için yapay zekâ kullanıyor. Amaç, sonunda insanları tekrarlayan görevleri yerine getirme ihtiyacından kurtarması.
Nitekim, yapay zekânın temel hedeflerinden biri zaten bu. Oturma odalarımızın rahatlığından, işyerlerimize ve hatta ameliyatlara kadar yapay zekâ hem evde hem de ofiste işleri yapma şeklimizde devrim yaratıyor.
Kazaları Önlemek ve Değerlendirmek
Günlük faydaları arasında, yapay zekânın bir alt kategorisi olan makine öğrenimi sayesinde bizi ev ve endüstriyel kazalardan koruma becerisi olabilir. Örneğin fırın çok uzun süre açık kalırsa alarmı çalarak veya aşırı ısınan bir cihazı veya bir sistemdeki bir anormalliği tespit ederek bunu gerçekleştirebilir.
Ama bu tam olarak nasıl çalışıyor? Makine öğrenimi algoritması, titreşimlerin, nemin ve sıcaklığı ileten sensörleri kullanarak verileri analiz ediyor ve arızaları erken bir aşamada teşhis ediyor. Bir sorun olduğunda, robotlar ilk tepkiyi verenler oluyor. Cédric Vasseur bu konuda “Onların yardımı yüksek riskli durumlarda belirleyici olabilir. Paris'teki Notre-Dame Katedrali'nde yangın meydana geldiğinde, bölgeye ilk girenin itfaiyecilerin robotu Colossus olduğunu unutmayın.” dedi.
Colossus yangının bir kısmını tek başına söndürdü ve sıcaklığı düşürdü. Örneğin uçaklarda veya sürücüsüz arabalarda kullanılabilecek olan bu teknoloji, bazı trajedileri önlemeye yardımcı olacaktır. Yardımları, robotların içeri girebileceği, büyük miktarda bilgiyi hızla analiz edebileceği ve kurtarma ekiplerini yönlendirebileceği, insanların erişemeyeceği alanlarda özellikle faydalı olacaktır.
Hastaları Destekleyen Yaşamlarını Değiştirmek
En gelecek vadeden sektörlerden biri sağlık sektörü. Örneğin, işitme bozukluğu olan müşterilerimiz hakkında Cédric Vasseur “İşitme güçlüğü çeken bazı insanlar artık yapay zekâ kullanarak duyabiliyor” diyor . Bu, sesleri yakalayan ve kulağa takılan harekete geçiren elektriksel uyarıcılara dönüştüren ve konuşmayı takip etmeyi mümkün kılan bir işlemciyle donatılmış kulak implantları sayesinde. Yapay zekâ uzmanı “Fransa bu konuda önde ve çok yüksek maliyete rağmen tam geri ödemeler sunuyor" dedi.
Robotlar ayrıca bağımlılık ve yaşlılığı yönetmede önemli bir role sahip. Cédric Vasseur, "birçok yaşlı insan uyarı bileziklerini takmıyor ancak oturma odalarında bir sesli asistan varsa, düşerlerse doğal olarak yardım isteyebilecekler" dedi. Artık yaygın olan bu sesli asistanlar, yaşlı insanların kısa mesaj göndermesine veya bir e-posta göndermesine olanak sağlayarak, dijital bilgisizlikle mücadeleye de yardımcı olabilir.
Duygu Analizi
Geçmiş yıllarda, bazı müşteri hizmetleri departmanları, müşteri sorularına sohbet robotları aracılığıyla yazılı olarak ve sentetik bir sesle yanıt veren konuşma robotları aracılığıyla telefondan sesli olarak cevap veriyor. Cédric Vasseur “İnsanlar olarak her zaman duyguları iyi şekilde okuyamıyoruz" dedi. Uzman ise, "Yapay zekâ, duyguları daha doğru bir şekilde tespit etmeyi ve müşterileri buna göre yönlendirilmesini mümkün kılıyor. Tepki vermenizi ve uyum sağlamanızı sağlayacak anahtar kelimeleri bile analiz edebiliyor. Bu, eğitilmesi gereken telefon operatörü sayısının azaltılabileceği anlamına gelir. Önceden, onlar için kağıda senaryolar yazardık! Şimdi, ne söylenecek ekranlarda görüntüleniyor, sadece tıklamaları yetiyor.” dedi.
Fransa'daki bazı acil servisler, kalp krizlerini daha hızlı tespit etmek ve hastaların hayatta kalma şansını artırmak için bu teknolojiyi kullanıyor. Gerçek zamanlı tahmine dayalı konuşma analizi, ses tonlaması, solunum hızı, arka plan gürültüsü ve sıkıntıdaki kişi tarafından söylenen kelimeler gibi girdileri tespit etmek için konuşmaları tanımaya çalışır.
Asistans ve Sigorta:
Yapay Zekâ ile İnsanlara Yardım
Sigorta ve asistans alanlarında, yapay zekâ, bazı tekrarlayan görevlerin otomasyonunu sağlayarak ve gerçek zamanlı olarak doğru ve güncel bilgi besleyerek personelin çalışmasını kolaylaştırabilir. Bu bağlamda, yapay zekâ, sigortacıların risk ve fiyat politikalarını daha etkili bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olabilir. Verilerin toplanması, risk değerlendirme ve fiyatlandırma görevlerinin kısmi otomasyonu, hem sigorta acentelerine hem de sigorta arayan kişilere yardımcı olarak sigorta poliçesi almayı daha hızlı hale getirir. Ayrıca risklerin daha doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağlar ve dolayısıyla fiyatların müşterilerin gerçek ihtiyaçları ile daha iyi uyumlu olduğu anlamına gelir.
Müşteri deneyimi açısından yapay zekâ tabanlı sohbet robotları, sigorta poliçesi sahiplerinin poliçeleri hakkında bilgi edinmelerine, olayları bildirmelerine veya gerektiğinde yardım almalarına yardımcı olmak için kullanılabilir. Üstelik bazı görevler yapay zekâya devredilerek, müşteriden belirli bilgileri toplanabilir, isteklerini doğrulanabilir (diğer şeylerin yanı sıra görüntü tanımayı kullanarak) ve onlara uygun çözümleri önerebilir.
Bu bağlamda son yıllarda doğal dil işleme (NLP) alanında kaydedilen ilerlemeler sanal asistanların kullanımını mümkün kıldı. Örneğin, bir kaza veya arıza olduğunda, müşterilerin hızlı yanıt almasına yardımcı olmak için sigorta acentelerine ek olarak sohber robotları kullanılabilir. Müşteriler bir arızayı bildirebilir, bir tamirciyi arayabilir ve hatta doğrudan bir API'den veya sanal asistan içeren bir mobil uygulamadan kiralık araç seçebilir. Bu çözümler, yardım taleplerinin daha iyi yönetilmesine yardımcı olurken, aynı zamanda talep yönetimi departmanlarının yükünü hafifletir. Ek olarak, bu robotlar 7/24 erişilebilir oldukları için poliçe sahipleri istedikleri zaman yardım alabilirler.
Yapay zekâ, hızı ve doğruluğu sayesinde belirli tehlikeleri daha doğru bir şekilde tahmin edebiliyor ve kazazedelere her koşulda yardımcı olabiliyor. Bu, sektör uzmanlığına ek olarak, müşterilerine mümkün olan en iyi hizmeti sunmaya devam edebilecek sigorta sektörü için somut bir gelişme ile sonuçlanan bir fırsat.